Tutaj powinien być opis

SPOTKANIE Z PSZCZELARZEM

SPOTKANIE Z PSZCZELARZEM

               W czwartek 17 listopada w  naszej szkole gościliśmy  prezesa Koła Pszczelarzy  w Wiązownicy,  Pana Edwarda Wałczyka z Piwody, który ciekawie opowiadał o swoim zawodzie jak i o samych owadach.  Świat pszczół  tak zafascynował naszego gościa, że zgodził się podzielić z nami   swoją pasją. Pan Edward zyskał tytuł zawodowy mistrza      zawodzie pszczelarz w 2012 r. Jest on dwukrotnym zdobywcą pierwszego miejsca                      w konkursie „Najlepsza Pasieka Podkarpacia 2008” w   kategorii pasiek amatorskich oraz „Najlepsze Pasieki Podkarpacia 2013” w   kategorii pasiek towarowych. Zdobył je podczas  IV i IX Podkarpackiego Święta Miodu.

            Podczas spotkania uczniowie dowiedzieli się wielu ciekawostek o życiu pszczół  w naturalnych warunkach, ich zwyczajach i ciężkiej pracy oraz znaczeniu tych małych owadów w przyrodzie. Uczniowie zdobyli wiele cennych informacji oraz poznali ciekawostki z życia pszczół. Dowiedzieli się czym się żywią, jak spędzają zimę i jak powstaje miód.   W okresie zimowym pszczoły trwają w „półśnie”. Gdy na dworze jest zimno,  w swoim ulu przytulają się mocno do siebie, skupiają się w wielką żywą kulę (nazywa się ona kłębem zimowym), a nawet drżą i w ten sposób wzajemnie się ogrzewają. W samym środku roju zimuje królowa. Zimą pszczoły nie wylatują z ula. Nagromadzone zapasy miodu    i pierzgi, czyli sfermentowanego pyłku kwiatowego, pozwalają im przetrwać do wiosny.            

       Uczniowie dowiedzieli się też, że w skład rodziny pszczelej wchodzą: pszczoły robotnice (dziewczynki), trutnie (chłopcy) i matka pszczela zwana królową. Jest to pszczoła najdłużej żyjąca w rodzinie. Kilka dni po swoim urodzeniu wylatuje na jedyny w swoim życiu lot godowy – zwany lotem weselnym. Udaje się wtedy do miejsca zwanego trutowiskiem, następnie wraca do ula, z którego wyfrunęła i po kilku dniach zaczyna składać jaja.                                                                                          

         Pan Edward powiedział, że pszczoła żądli wtedy, gdy broni swojego ula lub kiedy się ją przyciśnie. Po ukłuciu nie jest w stanie wyciągnąć żądła, zostawia je w ciele człowieka,   a sama ginie. W przypadku, gdy nas użądli pszczoła, to żądło należy zeskrobać, nie należy go wyrywać palcami czy pęsetą, ponieważ wciśniemy do ciała zawartość jadu, jaki jeszcze znajduje się w zbiorniczku. Dziecko powinno poprosić dorosłego o pomoc.   Jak twierdzi nasz gość,  dobry miód robią pszczoły, trzeba im tylko stworzyć odpowiednie  warunki. Pasieki muszą być obsadzone miododajnymi drzewami, krzewami i kwiatami. Wszystko co wyprodukuje pszczoła, zawiera w sobie potężną dawkę zdrowia. Dzięki pszczołom możemy naturalnie zadbać o swoje zdrowie, urodę i codzienną dawkę pysznego smaku. Zalety miodu można by  długo wymieniać. Pomaga on w licznych chorobach oraz poprawia humor swoją słodyczą.                                                                                               

    Spotkanie z panem Edwardem Wałczykiem  było również doskonałą okazją do przybliżenia zawodu pszczelarza. Gość zaprezentował przedmioty,  których używa w swojej codziennej pracy, dymkę zwaną podkurzaczem, ramkę i dłuto . Uczniowie mieli okazję  przymierzyć strój pszczelarza: kombinezon w białym kolorze ( jasny kolor nie drażni pszczół ), nakrycie głowy kapelusz ( ze specjalną siatką ochronną, patrzymy przez czarny kolor siatki ) i długie rękawice zabezpieczone gumkami. Tak ubranemu człowiekowi  nie grozi użądlenie . 

Na zakończenie spotkania Pan pszczelarz przygotował dla uczniów  słodką nagrodę  w postaci  miodu, którego degustacja wzbudziła wiele radości