SPOTKANIE Z PSZCZELARZEM
SPOTKANIE Z PSZCZELARZEM
W czwartek 17 listopada w naszej szkole gościliśmy prezesa Koła Pszczelarzy w Wiązownicy, Pana Edwarda Wałczyka z Piwody, który ciekawie opowiadał o swoim zawodzie jak i o samych owadach. Świat pszczół tak zafascynował naszego gościa, że zgodził się podzielić z nami swoją pasją. Pan Edward zyskał tytuł zawodowy mistrza zawodzie pszczelarz w 2012 r. Jest on dwukrotnym zdobywcą pierwszego miejsca w konkursie „Najlepsza Pasieka Podkarpacia 2008” w kategorii pasiek amatorskich oraz „Najlepsze Pasieki Podkarpacia 2013” w kategorii pasiek towarowych. Zdobył je podczas IV i IX Podkarpackiego Święta Miodu.
Podczas spotkania uczniowie dowiedzieli się wielu ciekawostek o życiu pszczół w naturalnych warunkach, ich zwyczajach i ciężkiej pracy oraz znaczeniu tych małych owadów w przyrodzie. Uczniowie zdobyli wiele cennych informacji oraz poznali ciekawostki z życia pszczół. Dowiedzieli się czym się żywią, jak spędzają zimę i jak powstaje miód. W okresie zimowym pszczoły trwają w „półśnie”. Gdy na dworze jest zimno, w swoim ulu przytulają się mocno do siebie, skupiają się w wielką żywą kulę (nazywa się ona kłębem zimowym), a nawet drżą i w ten sposób wzajemnie się ogrzewają. W samym środku roju zimuje królowa. Zimą pszczoły nie wylatują z ula. Nagromadzone zapasy miodu i pierzgi, czyli sfermentowanego pyłku kwiatowego, pozwalają im przetrwać do wiosny.
Uczniowie dowiedzieli się też, że w skład rodziny pszczelej wchodzą: pszczoły robotnice (dziewczynki), trutnie (chłopcy) i matka pszczela zwana królową. Jest to pszczoła najdłużej żyjąca w rodzinie. Kilka dni po swoim urodzeniu wylatuje na jedyny w swoim życiu lot godowy – zwany lotem weselnym. Udaje się wtedy do miejsca zwanego trutowiskiem, następnie wraca do ula, z którego wyfrunęła i po kilku dniach zaczyna składać jaja.
Pan Edward powiedział, że pszczoła żądli wtedy, gdy broni swojego ula lub kiedy się ją przyciśnie. Po ukłuciu nie jest w stanie wyciągnąć żądła, zostawia je w ciele człowieka, a sama ginie. W przypadku, gdy nas użądli pszczoła, to żądło należy zeskrobać, nie należy go wyrywać palcami czy pęsetą, ponieważ wciśniemy do ciała zawartość jadu, jaki jeszcze znajduje się w zbiorniczku. Dziecko powinno poprosić dorosłego o pomoc. Jak twierdzi nasz gość, dobry miód robią pszczoły, trzeba im tylko stworzyć odpowiednie warunki. Pasieki muszą być obsadzone miododajnymi drzewami, krzewami i kwiatami. Wszystko co wyprodukuje pszczoła, zawiera w sobie potężną dawkę zdrowia. Dzięki pszczołom możemy naturalnie zadbać o swoje zdrowie, urodę i codzienną dawkę pysznego smaku. Zalety miodu można by długo wymieniać. Pomaga on w licznych chorobach oraz poprawia humor swoją słodyczą.
Spotkanie z panem Edwardem Wałczykiem było również doskonałą okazją do przybliżenia zawodu pszczelarza. Gość zaprezentował przedmioty, których używa w swojej codziennej pracy, dymkę zwaną podkurzaczem, ramkę i dłuto . Uczniowie mieli okazję przymierzyć strój pszczelarza: kombinezon w białym kolorze ( jasny kolor nie drażni pszczół ), nakrycie głowy kapelusz ( ze specjalną siatką ochronną, patrzymy przez czarny kolor siatki ) i długie rękawice zabezpieczone gumkami. Tak ubranemu człowiekowi nie grozi użądlenie .
Na zakończenie spotkania Pan pszczelarz przygotował dla uczniów słodką nagrodę w postaci miodu, którego degustacja wzbudziła wiele radości